5 τρόποι να μειώσετε το αλάτι
Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης. Η τελευταία συμβάλει στην εμφάνιση νοσημάτων της καρδιάς και των νεφρών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μειώνοντας το αλάτι μειώνεται και το ρίσκο εμφάνισης αυτών των νοσημάτων.
Ένας υγιής ενήλικας συστήνεται να καταναλώνει λιγότερο από 1 κ. γλυκού (5 γραμμάρια) αλάτι την ημέρα συμπεριλαμβανομένου και αυτού που ήδη περιέχεται στα τρόφιμα που καταναλώνετε. Ενώ, για ανθρώπους με αυξημένη πίεση, ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. συστήνεται ακόμη μικρότερη ποσότητα (2/3 κ. γλυκού αλάτι).
Πολλά τρόφιμα, ακόμα και χωρίς αλμυρή γεύση, περιέχουν αλάτι. Διαβάστε παρακάτω 5 συμβουλές για να μειώσετε το αλάτι στα τρόφιμα.
Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα
Στην πλειοψηφία τους τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για αυτό το λόγο προτιμήστε φρέσκα. Για παράδειγμα αντί για επεξεργασμένο κρέας προτιμήστε φρέσκο, αντί για λαχανικά τουρσί προτιμήστε φρέσκα λαχανικά, αντί για κέτσαπ χρησιμοποιήστε φρέσκια ντομάτα, κτλ.
Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων
Κοιτάξτε τις ετικέτες τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι. Πολλές φορές αναφέρεται ως νάτριο και αυτό ενδεχομένως να σας μπερδεύει. Για να μετατρέψετε το νάτριο σε αλάτι πολλαπλασιάστε το με 2.5. Για παράδειγμα 0.5γρ. νάτριο είναι ίσα με (0.5 x 2.5)=1,25γρ. αλάτι.
- Ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αν περιέχει περισσότερο από 1.5γρ. αλάτι ανά 100 γραμμάρια.
- Χαμηλή περιεκτικότητα αν περιέχει λιγότερο από 0.3γρ. αλάτι ανά 100 γραμμάρια.
- Μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι αν περιέχει μεταξύ 0.3 και 1.5γρ. αλάτι ανά 100 γραμμάρια.
Κάντε το φαγητό σας πιο νόστιμο
Για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας προτιμήστε μυρωδικά ή μπαχαρικά αντί για αλάτι. Θυμηθείτε πως έχετε να διαλέξετε από μια ευρεία γκάμα επιλογών όπως για παράδειγμα πιπέρι, άνηθο, βασιλικό, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, τζίντζερ, δυόσμο, κ.α. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι, κτλ. Μην προσθέτετε αλάτι κατά το μαγείρεμα και μην αφήνετε την αλατιέρα στο τραπέζι.
Καταγράψτε πόσο αλάτι βάζετε στο φαγητό σας
Αν δεν γνωρίζετε πόσο αλάτι τρώτε αλλά θα θέλατε να το μετρήσετε κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου πρώτον θα καταγράφετε την περιεκτικότητα σε αλάτι των τροφών και των υγρών που καταναλώνετε και δεύτερον την ποσότητα αλατιού που προσθέσατε στο μαγείρεμα ή/ και στο τραπέζι.
Αν δυσκολευτείτε…
Αν δεν μπορείτε να μειώσετε απότομα το αλάτι που τρώτε, μειώστε το σταδιακά. Θα δείτε πως με τον καιρό θα είναι ευκολότερο να το ελαττώσετε και θα συνηθίσετε.