Διατροφή για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μια συχνή αλλά και σύνθετη ορμονική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι ωοθήκες. Ο τρόπος ζωής όπως για παράδειγμα το είδος και η ποσότητα της τροφής και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών (4-8%). Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ενδέχεται να έχουν τα εξής συμπτώματα:
- Απουσία ή μη φυσιολογική περίοδο.
- Υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων (π.χ. τεστοστερόνη) και ινσουλίνης.
- Αυξημένη λιγούρα, ιδιαίτερα για τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ή/ και απλά σάκχαρα.
- Δυσκολία στην απώλεια βάρους.
- Αυξημένη πρόσληψη τροφής και αύξηση βάρους.
- Αυξημένο άγχος και μελαγχολία.
- Υπερβολική τριχοφυία στο πρόσωπο, το στήθος ή το στομάχι.
- Αραίωση μαλλιών.
- Διαταραγμένη εικόνα σώματος.
- Προβλήματα με τον ύπνο.
- Ακμή.
Πως το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος;
Έως και 8 στις 10 γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι κυκλοφορεί μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο κορεσμό καθώς και δυσκολία στην απώλεια βάρους.
Ποιες άλλες επιδράσεις μπορεί να έχει η αυξημένη ινσουλίνη;
Η αυξημένη ινσουλίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, αυξημένη τριχοφυία και ακανόνιστη περίοδο. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη ειδικά σε εκείνες τις γυναίκες που συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως:
- Χοληστερίνη.
- Υπέρταση.
- Φλεγμονή.
- Αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;
Αρχικά θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας σχετικά με το αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια η βελτίωση της διατροφής και της φυσική σας δραστηριότητας αποτελούν το κλειδί για να βοηθήσετε το σώμα σας να διαχειριστεί τα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Όσον αφορά στη διατροφή μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Επιλέξτε συχνά και ισορροπημένα γεύματα έτσι ώστε να περιορίσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη και να έχετε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Συνδυάστε το άμυλο με καλό λίπος και πρωτεΐνη το οποίο θα βοηθήσει στη διαχείρισης της γλυκόζης από το σώμα σας.
Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έτσι ώστε να μην αυξάνονται απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Επιπρόσθετα, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν σχετιστεί με τη βελτίωση της συχνότητας της περιόδου.
Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, δηλαδή ψάρια που περιέχουν ω-3 λιπαρά. Μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην μείωση της φλεγμονής που συχνά εμφανίζεται σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Πέρα από τα ψάρια, υπάρχουν και φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών όπως σπόροι chia, λιναρόσπορος και καρύδια.
Μην ξεχνάτε την επαρκή πρόσληψη φυλλικού οξέος, ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
Προσπαθήστε να μειώσετε το βάρος σας, αν είναι αυξημένο. Λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη η απώλεια βάρους σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι πιο δύσκολη, όμως μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αυξημένη πείνας και στον κορεσμό καθώς επίσης και στη μείωση των υπερφαγικών επεισοδίων.
Το ίδιο μπορεί να κάνει και η φυσική δραστηριότητα, δηλαδή να βοηθήσει το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Βρείτε ένα είδος γυμναστικής που σας αρέσει και μπορείτε να συντηρήσετε πιο εύκολα με τον τρόπο ζωής που έχετε.