Δίαιτα αποτοξίνωσης
Αποτοξίνωση σημαίνει εξάλειψη των τοξινών. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι προγράμματα διατροφής τα οποία ποικίλουν από γενική αποχή από το φαγητό έως νηστείες με χυμούς ή συγκεκριμένες τροφές. Είναι κατανοητό πως τέτοιες δίαιτες δεν κρατάνε για πολύ ή καλύτερα δεν πρέπει να κρατάνε πολύ ( αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος υποσιτισμού). Σε συνδυασμό με τους χυμούς, τα σέικ και τα κοκτέιλ οι δίαιτες αυτές ίσως περιλαμβάνουν και βιταμίνες, μέταλλα, εξυγιαντικά σκευάσματα, καθαρτικά και διουρητικά. Ο όρος τοξίνη ορίζεται από τους υπέρμαχους των προγραμμάτων αυτών αρκετά χαλαρά ώστε να συμπεριλάβει χημικά αλλά και συνθετικά χημικά, βαριά μέταλλα, επεξεργασμένες τροφές και ρύπους. Επίσης όταν μια δίαιτα δηλώνει αποτοξινωτική πρέπει να λέει από ποια τοξίνη μας γλιτώνει, αλλιώς στερούμαστε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητά της.
Η αναγκαιότητα των προγραμμάτων αυτών στηρίζεται στην πρόταση πως είμαστε εκτεθειμένοι σε χημικά τα οποία είναι βλαβερά για μας άσχετα από την ποσότητά τους. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία. Η έκθεση σε χημικά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και υπάρχουν κανόνες που επιβάλλουν τη καταγραφή τους. Εντούτοις, ο ρυθμός με τον οποίο νέες χημικές ουσίες παράγονται είναι μεγαλύτερος από αυτό με τον οποίο τεστάρονται και καταγράφονται. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κίνδυνος. Όταν οι αρνητικές επιδράσεις τέτοιων ουσιών εδραιωθούν, ακολουθεί η απαγόρευσή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα τους να έχουν μειωθεί δραματικά, τόσο ώστε οι εναπομείναντες ποσότητες να μη θεωρούνται επικίνδυνες. Παρόμοιοι περιορισμοί υπάρχουν για κάποια μέταλλα και κάποιες φυσικές ουσίες. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει βάσιμος λόγος υπέρ της αναγκαιότητας της δίαιτας αποτοξίνωσης.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο ενάντια στις δίαιτες αυτές είναι η αναποτελεσματικότητά τους στη απώλεια βάρους. Στη πραγματικότητα είναι σχεδόν δεδομένο πως θα δημιουργήσουν ενεργειακή ανεπάρκεια, έλλειψη αναγκαίων θρεπτικών συστατικών και στρες τα οποία με τη σειρά τους ετοιμάζουν το έδαφος ώστε η περίοδος «αποτοξίνωσης» να ακολουθηθεί από μια περίοδο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού. Άρα, είναι πολύ πιθανό, πως μακροπρόθεσμα θα πάρετε κιλά αντί να χάσετε. Πρέπει να σημειώσουμε πως η έλλειψη θρεπτικών ουσιών δεν επηρεάζει μόνο το βάρος αλλά μπορεί να δημιουργήσει και γενικότερα προβλήματα υγείας.
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν φαίνεται να δικαιολογούν τη δημοφιλία τους.
Πηγή
Klein A.V., Kiat H. (2015) Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence, Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28: 675-686.