Μεσογειακή δίαιτα και cardiodiabesity

Cardiodiabesity είναι ένας σχετικά νέος όρος. Υπογραμμίζει τη σχέση των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου (MetS) και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Κάποιοι από τους παράγοντες μέσω τωνΜεσογειακή δίαιτα οποίων συνδέονται είναι αντοχή στην ινσουλίνη, υπεργλυκαιμία, κεντρική παχυσαρκία και υπέρταση. Ο παραπάνω όρος δείχνει ακόμα πως οι εν λόγω παθήσεις πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό μεταξύ τους.

Προτού μιλήσουμε για την επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στην cardiodiabesity ας τη περιγράψουμε σύντομα. Μεσογειακή δίαιτα σημαίνει κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών και φρούτων, το λάδι ως κύρια πηγή λιπιδίων, κρασί και γαλακτοκομικά με μέτρο, το ίδιο για το ψάρι τα πουλερικά και τα αυγά, ενώ το κόκκινο κρέας να καταναλώνεται μόνο σε μικρές μερίδες και με μικρή συχνότητα. Η μεσογειακή δίαιτα παρέχει πολλές ίνες και πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, θρεπτικά ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, μη θρεπτικούς παράγοντες ενώ περιέχει λίγα κορεσμένα λιπαρά.

Ελληνική σαλάτα

Το άρθρο αυτό βασίζεται σε μια επιθεώρηση 37 μελετών. Τα στοιχεία των μελετών αυτών συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2003 και 2013. Από τις 37, οι 3 έγιναν στις ΗΠΑ, 2 στο Καναδά, 3 σε ευρωπαϊκές μη μεσογειακές χώρες και οι υπόλοιπες σε ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες. Εκτός από 3 που περιλάμβαναν μόνο γυναίκες και άλλες 3 με μόνο παιδιά και εφήβους, στις άλλες και άνδρες και γυναίκες. Στην προσπάθεια να απομονωθεί η επίδραση της μεσογειακής δίαιτας χρησιμοποιήθηκαν στις, περισσότερες μελέτες, έγινε έλεγχος για μεταβλητές όπως ηλικία, φύλο, ενεργειακή πρόσληψη, κάπνισμα, άσκηση, εκπαιδευτικό υπόβαθρο και Δείκτης Μάζας Σώματος. Η προσήλωση στη μεσογειακή δίαιτα διαπιστώθηκε μέσω μιας βαθμολογικής κλίμακας μεσογειακής δίαιτας, η οποία δημιουργήθηκε το 2003.

Πώς επηρεάζει η μεσογειακή δίαιτα την κάθε πάθηση:

  • Η εφαρμογή της μεσογειακής δίαιτας σχετίζεται με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορού ινσουλίνης, ενώ υψηλότερες τιμές στην κλίμακα μεσογειακής δίαιτας με λιγότερα περιστατικά διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο εάν έχει τρεις από τις ακόλουθες παθήσεις: hypertri-glyceridemia, χαμηλή HDL-χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη), υπέρταση, υπεργλυκαιμία και κεντρική παχυσαρκία. Συνολικά οι μελέτες κατέγραψαν μια από μέτρια έως ισχυρή αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή δίαιτα και περιστατικά μεταβολικού συνδρόμου.
  • Παρόμοια, αρνητική σχέση είναι και αυτή της μεσογειακής δίαιτας με την παχυσαρκία.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατα γράψαμε σχετικό άρθρο για τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας στη μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρδιαγγειακών περιστατικών.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση η μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται αρνητικά και με τη συνολική θνησιμότητα.

Τέλος, σε 33 από τα άρθρα υπήρχαν αρκετά στοιχεία που τεκμηριώνουν το θετικό ρόλο της μεσογειακής δίαιτας στη μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκίας. Ακόμα σημαντικότερο, η προστατευτική της επίδραση ενάντια στο ρίσκο καρδιαγγειακών ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη επίδραση που είχε η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και το γεγονός ότι ειδικά από τους μεσογειακούς θεωρείται πολύ γευστική, εύκολα διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή. Και τα τρία έχουν σαν αποτέλεσμα να ακολουθείται πιο πιστά (σε σύγκριση με τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά), κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη μελέτη PREDIMED.

 

Πηγή

Garcia-Fernandez E, Rico-Cabanas L, Rosgaard N (2014) Mediterranean diet and cardiodiabesity: A review, Nutrients, 6: 3474-3500.

ESPA