Μπαχαρικά και υγεία

Τα οφέλη από τη διατροφή μπαχαρικών δεν είναι κάτι καινούριο, για παράδειγμα η κατανάλωση κόκκινης πιπεριάς (από Καυκάσιους και Ασιάτες) ελαττώνει την όρεξη, περιορίζει την πρόσληψη τροφής και μειώνει έτσι το ρίσκο να πάρουμε βάρος. Τα μπαχαρικά ενδέχεται να αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων και συνδέονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Παράλληλα επηρεάζουν έμμεσα μέσω των εντερικών μικροοργανισμών το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου, διαβήτη και καρδιολογικών ασθενειών. Επιπροσθέτως, οι βιοδραστικοί τους παράγοντες μπορεί να ωφελήσουν όσους είναι παχύσαρκοι ή έχουν γαστρεντερικά, καρδιολογικά και δερματολογικά προβλήματα.

Μπαχαρικά

Παρόλο που τα παραπάνω οφέλη αποκαλύπτουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην υγεία και τα μπαχαρικά, δεν έχει γίνει (ως τώρα) μια μελέτη για τη σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης μπαχαρικών και της θνησιμότητας.

Η μελέτη αυτή έγινε στη Κίνα από την Kadoorie Biobank. Το δείγμα ήταν μεγάλο και αποτελούνταν από 199.293 άντρες και 288.082 γυναίκες, όλοι ηλικίας 30 με 79, προερχόμενους από 10 διαφορετικές περιοχές. Η καταναλωθείσα ποσότητα μπαχαρικών προσδιορίστηκε μέσω ερωτηματολογίου. Με τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν έγινε προσπάθεια να απομονωθεί η επίδραση των μπαχαρικών από αυτή άλλων παραγόντων όπως ηλικία, φύλο, εισόδημα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, φυσική δραστηριότητα, πρόσληψη τροφής (εκτός των μπαχαρικών), δείκτης μάζας σώματος, οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και άλλοι. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η πρόσληψη μπαχαρικών καταγράφηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη μελέτη, συνεπώς σχετικές αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών και καταγεγραμμένων τιμών δεν μπορούν να αποκλειστούν. Επίσης είναι πιθανό ότι όσοι πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια να αποφεύγουν τα καυτερά και γι’ αυτό να υποεκπροσωπούνται στο δείγμα.

 

Από τη μελέτη συμπεραίνεται ότι η κατανάλωση μπαχαρικών σχετίζεται αρνητικά με το ρίσκο καρκίνου, και την εμφάνιση καρδιολογικών και Μπαχαρικάαναπνευστικών ασθενειών. Αυτή η αρνητική επίδραση ήταν ορατή και σε σχέση με συγκεκριμένες ασθένειες και σε σχέση με τη συνολική θνησιμότητα. Η διατροφή μπαχαρικών σχεδόν καθημερινά βρέθηκε πως μειώνει το ρίσκο θανάτου κατά 14% σε σύγκριση με τη διατροφή μπαχαρικών λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η κατανάλωση μπαχαρικών πάνω από μία φορά την εβδομάδα είναι το σημείο πέρα από το οποίο το ρίσκο θανάτου δεν μειώνεται περαιτέρω.

Η επίδραση στην ολική θνησιμότητα δεν ήταν εξίσου ισχυρή για όσους κατανάλωναν αλκοόλ σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν, και πιο ισχυρή στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες. Ένα επιπρόσθετο όφελος παρατηρήθηκε για τις γυναίκες, καθώς το ρίσκο θανάτου τους από μόλυνση επίσης μειώθηκε.  Τέλος, η αρνητική επίδραση στο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, καρδιολογικών και αναπνευστικών ασθενειών ήταν μεγαλύτερο για όσους έτρωγαν φρέσκιες καυτές πιπεριές σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν μη φρέσκα μπαχαρικά.

 

Πηγή

Lv J, Qi L, Yu C et al. (2015) Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study, BMJ, 4;351.

ESPA