Τα φλαβονοειδή και πώς επηρεάζουν το βάρος

Τα φλαβονοειδή είναι δευτερογενείς μεταβολίτες για φυτά και μύκητες. Δηλαδή οργανικές ενώσεις που δεν εμπλέκονται άμεσα στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή των οργανισμών˙ γι’ αυτό και τους λέμε δευτερογενείς. Τους βρίσκουμε σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, ενώ έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωσή τους μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων και καρδιοαγγειακών, έχει αντι-αλλεργική και διουρητική δράση, προστατεύει τα δόντια και προφυλάσσει κατά της γρίπης.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω φαίνεται πως τα φλαβονοειδή ευνοούν και στη διατήρηση του βάρους. Οι μελέτες που στράφηκαν στη μελέτη αυτής της λειτουργίας τους περιορίστηκαν αφενός σε υποομάδες φλαβονοειδών, και αφετέρου μικρούς πληθυσμούς υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια μελέτη στις Η.Π.Α., διάρκειας 24 ετών στην οποία συμμετείχαν 124,000 άνδρες και γυναίκες περίπου. Το σκεπτικό  ήταν να δούμε πώς μεταβάλλεται το βάρος σε σχέση με τη κατανάλωση φλαβονοειδών, πιο συγκεκριμένα: σχετίζεται η κατανάλωση εκείνων των φρούτων και λαχανικών, που είναι πηγές φλαβονοειδών, με αύξηση του βάρους όσο περνάει ο χρόνος; Η μελέτη αυτή στηρίχθηκε σε υλικό τριών άλλων μελετών οι οποίες περιλάμβαναν άνδρες και γυναίκες και από τις πενήντα πολιτείες των Η.Π.Α.. Η ηλικία των ανδρών συμμετεχόντων ήταν από 40 έως 75 χρόνια. Ο γυναικείος πληθυσμός προερχόταν από δύο διαφορετικές μελέτες. Στη μία είχαμε γυναίκες από 33 έως 55 και στην άλλη 25 έως 42. Όσοι ήταν παχύσαρκοι στο ξεκίνημα των μελετών αποκλείστηκαν εδώ. Όχι όμως και αυτοί που έγιναν παχύσαρκοι αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα φλαβονοειδή μας βοηθούν ώστε να παχύνουμε λιγότερο. Στη διάρκεια των 24 χρόνων οι άντρες πήραν κατά μέσο όρο 6 κιλά και οι γυναίκες 7.8 με 12 κιλά. Με τη πρώτη ματιά αυτή η αύξηση βάρους, και με δεδομένη τη μακρά περίοδο κατά την οποία συνέβη, ίσως σας φανεί ασήμαντη, αμελητέα. Ωστόσο είναι λάθος να το βλέπετε έτσι. Αντίστοιχη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να περιορίσει το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης, μια αύξηση της τάξης των 4.5 κιλών μετά τα 40 μας κάνει σημαντικά πιο ευάλωτους σε διαβήτη και καρκίνο. Επομένως η διατήρηση και μείωση βάρους ακόμα και αν φαίνεται μικρή μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Από τα φλαβονοειδή που εξετάστηκαν οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή πολυμερή  και οι φλαβονόλες  είχαν την πιο ευδιάκριτη συσχέτιση με τα οφέλη που περιγράψαμε. Άρα, η προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα μούρα και οι πιπεριές ενδέχεται να βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους.

 

Πηγή

Bertoia M L, Rimm E B, Mukamal K J, et al. (2016) Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124 086 US men and women followed for up to 24 years,  British Medical Journal, 352:i17

ESPA